HTML

Lencsedékek

Lencse Németországba menekült mert már nem bírta az itthoni légkört. De előre fél az őt bombázó levelektől, ezért helyzetén könnyítendő..

Friss topikok

  • Lázár Zoltán: sziasztok valaki küldene nekem meghívót a német iwiwre megköszönném nagyon itt az email címemm djz... (2008.12.01. 11:01) nemet iwiw
  • Gyetvai Zsuzska: Szia! Mi újság veled? Visszarázódtál az itthoni létbe? Wolfival és a többiekkel mi a helyzet? Su... (2008.10.13. 00:57) első bejegyzés Magyarországból (ékezettel)
  • Gyetvai Zsuzska: Dejó, hogy írtál! :-) Örülök neki! Viszont nagyon-nagyon nem irigyellek...! Félelmetes ez a helyz... (2008.08.19. 23:59) ujra itt
  • Nemes Bernadett: Tényleg nem kell meghívó?? Akkor hogy léphetek fel az iwiwre?? (2008.08.16. 03:46) nemet iwiwre nem kell meghivo
  • Gyetvai Zsuzska: Miért nem látszik a kommentem kiírva oldalt? Pedig úgy szeretném...! :-( (2008.08.15. 23:46) utcaseprö lettem

Linkblog

felistenek reggelije

2007.11.09. 15:13 Lencse

Azta. Reggel kitamolygok a konyhaba, bekesen megreggelizem es elkezdem irni a nemet hazit. Egyszercsak bejön a szomszedcsaj. Bocsanatot kertem, amiert a mai estet is vegigköhögtem, tudott-e aludni. Tudott. En meg szoljak, ha tul hangosan hallgatja a zenet. Ä, mondom, nem is hallottam eddig.. (barom, barom, barom) Par perc es bejön Marco. Ö idösebb, komoly de szimpatikus. Olasz. Egyszercsak bejön meg egy fiu akit eddig nem lattam. Nem tul helyes, de olyan kisugarzasa van! Hatarozott, mosolygos, ö az az ember, aki vilag eleteben mindent eler es megkap majd. Olyan lazan szolt hozzam, mintha mindig is ismert volna. En zavartam a könyveimbe buktam. Erre nyilik az ajto es belep a következö felisten. Na ekkor mar szerintem vörös is voltam es hol a kavemat szürcsölgettem, hol a tejamat, össze vissza kavargattam egyszer ezt, egyszer azt.. Szörnyü. A srac mint egy atleta, arcra picit olyan mint a Csicso csak hosszabb hajjal. Terülj terülj asztalkam, csupa egeszseges kajaval, müzli, alma felszeletelve, tea, minden. Es igy sokat leültek es olyan joizüen falatoztak, hogy öröm volt nezni. Mar öröm lett volna, ha merem nezni. Gyorsan nagyon nyugodtnak es kiegyensulyozottnak tettetve magam elmosogattam, közben majdnem összetörtem egy polcnyi poharat es kisunnyogtam. Persz pont ma kellett ilyen nyomorultul kineznem. Bezzeg ha tegnap lattak volna! Ugy kirittyentettem magam, tök jol neztem ki. (magamhoz kepest persze) Na szoval nem tudom kik voltak ezek, de jo lesz vigyazni ha a folyosora lepek..

Szuper ez a nemet 6. Olyan szinvonalas, a nö nagyon erti a dolgat. Gyönyörüen beszel, mindig kijavit mindenkit ha hibazik, eleg kemeny es nagyon jo temakat hoz mindig. Most az egyetemek, föiskolak, tandij a tema. Erdekes a különbözö orszagokat összehasonlitani. Van ket csaj a csoportban Tokiobol. Multkor a kisvarosi es nagyvarosi egyetemek mellett kellett ervelni. Erre megszolal a tokioi Mariko, hogy az ö egyetemük nem olyan nagy... hahh.. Amugy olyan kütyüi vannak, hogy csak ugy amulok es bamulok. Akkora notbook, komolyan mondom negyed füzetnyi. Ma a tandij volt a tema. Mennyi naluk egy fel eves tandij? 3000 euro. Jo, ez maganegyetem de azt mondta, hogy az allami sem sokkal olcsobb. Hihetetlen. Micsoda gazdagsag lehet Japanban..
Amugy ugyanitt hallottam egy jo ervet a tandij MELLETT, amire eddig nem is gondoltam. Az egyetemek a  polgarok altal befizetett adobol müködtek eddig.  Mindenki fizet adot.  Egyetemekre  90%-ban közep-es felsöosztalybeliek gyermekei jarnak (Nemetorszagban, de feltetelezem, hogy nalunk is hasonlo szamok jönnenek ki). Miert fizesse a munkas a felsöbbosztalybeliek gyermekeinek tanittatasat, mikor azok maguk is ki tudnak fizetni. Amin viszont elgondolkoztam: Micsoda allamferfiaink voltak Magyarorszag törteneteteben! Szechenyi, Kossuth, Eötvös es meg sorolhatnam. Hol vannak hozzajuk kepest a mai politikusok! Valami annak idejen megiscsak jobban müködhetett az oktatasban, nevelesben. Nem lehetne ötleteket meriteni a kor nagyjainak irasaibol, dokumentumaibol? Elsatnyulunk, elsatnyulunk. Es nem csak mi. A nemeteket nezem: Micsoda iroik, költöik, filozofusaik, zeneszeik voltak (stb). Ma vegignezek közöttük, es nem tudom mive lett e nemzet. De valahogy az egesz emberiseg elkorcsosodik. Persze minden kornak megvannak a maga nagy alakjai es ezt csak kis idö tavlatabol lathatjuk majd tisztan, de valahogy nekem megis ugy tünik, hogy egyre kevesebb, egyre ritkabb.
Meg egy dolog. Szoba jött a szüles, gyes, munkaviszony megszünese, megmaradasa kerdeskör egyik nemetoran. Na itt is körbekerdeztek a nemzeteket. Hat nekem fogalmam sem volt a magyar rendszerröl igy kenytelen voltam hirtelen uj törvenyeket alkotni. Hihetetlen milyen tajekozatlan vagyok alapvetö dolgokban. De nem akartam en szülni mostanaban... Szoval hogy megy ez nalunk, mennyi ideig maradhat otthon egy anya, mennyi penzt kap, stb. Mert itt Nemetorszagban eleg jo a helyzet, szoval meggondolando, hol szül az ember.. 

Tegnap a Michiel (Belgium) naturalizmus utan szolt, hogy üljünk be valahova este. Elmentünk az ir pubba. Aga (lengyel, vele logok a legtöbbet mert szinte minden orank közös) Michiel (Michilnek ejtik) aztan kesöbb az Henrique (Br). A Mikulasrol beszelgettünk. Szet röhögtem magam. Belgiumban kettö van. Mar ez is eleg vicces, mert az egyik december 6-an jön, vekony, szakallas, feher lovon repül vegig a haztetökön. A masodik dagi es a szarvasaival erkezik. Te, kerdeztem, ezek rokonok? A, nem hiszem, mondta Michiel mert az elsö Spanyolorszagbol jön a masodik meg eszakrol. Miert van kettö? Nem tudja. De most jön a lenyeg! Az elsövel vagy egy csomo kis "fekete", amiröl en azt hittem, krampusz.  Azt mondta, ezek fekete bohocszerüsegek. Szines ronygyokban de fekete a fejük. En visitottam a röhögestöl. Ezt az örültseget, feketere mazolt bohocok Spanyolorszagbol egy vekony Mikulassal... Mit akarnak, kerdeztem. Ezekböl rengeteg van es zsakokkal jönnek. Ha egy gyerek rossz volt, berakjak a zsakba es elviszik. Potyogtak a könnyeim.. Azota is ezen röhögök, ha eszembe jut.
Aztan megerkezett az Henrique. Erröl az emberröl tanulmanyt lehetne irni. Szokasom, hogy figyelem az embereket, taktikaikat, jatszmaikat. De ez az ember.. Komolyan mondom, szerintem minden esteje pontos forgatokönyv szerint zajlik. Persze elönnyel indul mert exotikus. De a lenyeg nem ez. Elsö szabaly: minden csajhoz legy kedves, soha nem lehet tudni, kivel hoz össze a sors. Mar a nezesevel levetkötet. Nagyon figyelmes, neha hosszan bamul egy-egy csajt es ha az eszreveszi, nem kapja el a szemet. Ezzel a csajt hozza zavarba es tudatja vele, hogy figyeli. Nagyon közvetlen, minden lehetöseget kihasznal, ami testi erintkezesre ad okot (Öleles, puszi talakozaskor, vallonveregetes, stb).  Kiszemel egy csajt, de soha nem tölt feleslegesen tul sok idöt  egy embernel.  Van mas is.  Tegnap este is elkezdte. Puszi puszi. Vigyor. Hogy en milyen szepen beszelek nemetül. Jaj de jo, hogy Braziliaban akarok önkenteskent dolgozni. Segit a brazilban. Menjek velük jövö heten Salzburgba. Jaj, ö is akar franciara jarni, es akkor mehetünk együtt. Az a lenyeg, hogy ha valaki nem a jatekszabalyoknak megfelelöen reagal, ezek az emberek zavarba jönnek. En meg nem nagyon szeretek ilyen kis jatszmakba belemenni. Es ilyenkor bekerülök abba a kis fiokba, ahol a "furcsa szemelyek" vannak. Aztan kiszemelt egy lanyt. Ja, masik fontos szabaly: minden fontos nyelven tudj par mondatot, vicces szot. Ez eleve alkalmat ad a beszelgetesre, nevetgelesre, folytatasra. Itt is ez volt. Aztan messziröl követtem az esemenyeket. Az elsö casj hazament. Nam gond, jöhet a baratnö. Aztan az is lelepett. Marad meg egy. Erröl a lanyrol tudni kell, hogy együtt jarok vele portugalra, tehat volt alkalmam megfigyelni. Dekorativ de nem szep. Nagyon jol elö tudja adni magat, hatarozott, öntudatos. (es szerintem idegesitö, közönseges es bekepzelt.) Na ennel a csajnal bevettette az elsö harom lepest a mondjuk 6-bol. Es a csaj raharapott. De meg hogy! En ilyet meg nem lattam. Henriquenek innentöl csak hatra kellett dölnie es nyugtazhatta ujabb gyözelmet a nöi nem fölött. Nöcink probalt a kezeivel, a csukloival minnel nöiesebben gesztikukalni, "veletlenül" leejtett valamit, es nagyon nagyon lassan ugy hajolt le, hogy közben vegigsimitsa Henrique  combjat.  Szegeny lany a  nagy hangzavarban nem hallott mindent eleg jol ezert egeszen közel kellett hajolnia hozza, es amikor ö mondott valamit azt ugy bugta bele a gyerek fülebe, fel centire az arcatol. Nevetseges volt. Rajtam mindeddig atnezett, soha nem köszönt. Most, hogy latta, hogy egy tartsasagban vagyon Henriquevel angyali mosollyal hajolt oda: Veled egy portugalra jarok! Nagyon örülök! Es vegig ez a "csupajokedv vigyor" ült az arcan, es ugy feszitett, hogy egy pillanatra se felejtse el senki, hogy ö itt A NÖ. Elkepzelem, ahogy masnap meseli a baratnöinek hosszas sokat sejtetö mosoly utan: Lanyok, összeszedtem egy olyan vad brazil bikat! Pedig ha tudna, hogy ö volt az, aki "össze lett szedve", es raadasul hogy...
Azt nem ertem, hogy nyilvan nem en vagyok az egyetlen, aki atlatja ezeket a kis jatszmakat. Akkor meg, ha mindenki tudja, hogy ezek csupan apro "szindarabok", miert van rajuk szükseg? Miert nem lehet ezeket elhagyni es öszinten kommunikalni? Vagy ez a tarsas erintkezes sava-borsa? Ettöl lesz izgalmas egy randevu, erdekes egy ismerkedes? Jaj de nem ertek en ezekhez a dolgokhoz sem..

Ma reggel a vilag legtökeletesebb csokitortaja vigyorgott ram a cukraszda ablakabol. Istenem, ha csak egy estere zarnanak be oda... Megbeszeltem Agaval, a lengyel lennyal, hogy vasarnap elmegyünk misere a domba es utanna meglapjük magunkat egy szelet sütivel. Tudom, hogy a torkossag bün, de kivanom, hogy ez legyen a legrosszabb, amit sz eletben elkövetek!

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://lencse.blog.hu/api/trackback/id/tr47223566

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: garment conveyor installation standards 2018.01.15. 09:03:20

IV. RE/MAX Open Submission Hungary 2009 - tucano

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Endilhart 2007.11.09. 18:15:52

hat hallod, kezdek felebredni... Nem szeretem ha az ember korabbi kudarcait ugy csüri-csavarja hogy abbol a vegen erenyek, vagy egy isten altal elrendelt ut legyen, mondvan mindennek van s volt ertelme, ha masert nem tapasztalatszerzes szempontjabol. De kezdek megterni, lecsillapodni, es kezdek egyre jobban, kidülledt szemparral racsodalkozni arra, hogy van eleve elrendeles, van \\\"felülröl jövö\\\" utbaigazitas, s bizonyos emberekkel valo egykori ismeretseg villogo stoptablakent arra szolgal, es figyelmeztet, hogy legközelebb messziröl kerüld az ilyet.
Blogot olvasni, de meginkabb irni szerintem idöpocsekolas. Manapsag, es ez egy hatalmas nagy Gemeinplatz, de ettöl függetlenül egy kicsorbithatatlan igazsag, amikor arra nincs idö hogy alaposan kitöröld a valagad, meg hevenyeszett egzisztenciak agymeneset, szofosasat, blödli okoskodasat olvasni teljesen ertelmetlen. Namost miert mondom ezt: mert ebbe a blogba valo bekukkantas raebresztett arra hogy valaki nem hogy nem valtozik, hanem egyre \\\"olyanabb\\\" lesz mint volt. Legalabb lennenek szellemessegek egy ilyen betühalmazban, ha mar fel lett ide stocolva. Nem ertem azt sem,
hogy ilyen sorokat, melyek persze az ominozus merenylöre teljesen jellemzöek (vizualizalva: egy ertelmisegi fagylaltot markololapattal nyalogatni, ill. az ertelmiseginek elkepzelt japankertbe kombajnal behajtani) mint: \\\"Olvasom a expresszionizmusrol szolo könyvem es elöször a filozofiai elözmenyekröl ir\\\" minek kell kenyszeredetten beleeröltetni egy olyan gondolathalmazba, melynek eszmei targymutatojanak indexe Csicso atleta felsötestetöl az olasz csödör Guido feszes hatsofeleig ivel. Meg mindig ugyanaz a massziv selejterotika, ami pornoujsagokban fellelhetö sexstoryk beveztöjekent fist und fertig megallna a helyet. \\\"Egyszercsak bejön meg egy fiu akit eddig nem lattam. Nem tul helyes, de olyan kisugarzasa van! Hatarozott, mosolygos, ö az az ember, aki vilag eleteben mindent eler es megkap majd. Olyan lazan szolt hozzam, mintha mindig is ismert volna. En zavartam a könyveimbe buktam. Erre nyilik az ajto es belep a következö felisten. Na ekkor mar szerintem vörös is voltam es hol a kavemat szürcsölgettem, hol a tejamat, össze vissza kavargattam egyszer ezt, egyszer azt.\\\" Ezutan következne az elöbb emlitett helyeken a .... de ezt most inkabb nem idezem, helyette itt lelöve a poent mit kapunk: Expresszionizmust. Ra kene ebredni vegre valahara, hogy agyuval nem lehet kavespoharba capuccinot spriccelni. Ahhoz, hogy valaki ertelmisegi legyen, nem eleg hogy az altala összehanyt szövegkukaba lazan beledobaljon egy kalapbol random kicibalt neveket, meg jelzöket, mint Fritz Lang, meg Metropolis, meg Woody Allen, meg Bergman, meg Jugendstil.
Ezenkivül sajnalattal veszem eszre hogy a szerzö hölgy (es ez most valoban egy hatalmas megnemerdemelt Kompliment a reszemröl) plagizal.: \\\"Szokasom, hogy figyelem az embereket, taktikaikat, jatszmaikat.\\\" Valoban, es miota? Figyelni az embereket olyanok tudjak, akik kikerültek a \\\"ritmusbol\\\", akik nem az atlagember törvenyei szerint elnek, akik figyelnek, ahelyett hogy blogolnanak, akik idelistak,akik szenvednek, ahelyett hogy megelnek az eletet, olyan közhelyes es olcso-nö szinten, mint a szerzö teszi. De ha igen, akkor tessek mar egy kicsit befele fordulni es azt a nagyon preciz nagyitot önnön valonkra iranyitani. Summa summarum csak annyit mondhatok, inkabb elnek kitaszitattva a vilag megveteset magamra veve, a vilag vegen egy jurtaban, a szabad eg alatt, figyelve a stilustalan, adidasmelegitöt es bubiserot nem viselö szirtisasokat es vadlovakatt, mint olvasni egy olyan ember szoszatyarkodasat, akinek az nagybetüs elet meg mindig az atletafelsötestöl az alkalmismarolason at a jokepü olasz gyereken a megjatszason es a kirakateleten, kirakaterzeseken keresztül a kamuexpresszionizmusig tart.
süti beállítások módosítása