Komolyan mondom, ha tudnak a ferfiak, hogy micsoda szenvedesünkbe kerül, hogy kinezzünk valahogy.. Es most nem az epilalasra gondolok. Ez a csütörtöki edzes a legdurvabb. En azt hittem egy-ket het utan mar birni fogom. De nem. Futni mar tudok sokat, de azt is csak akkor ha nem kell közben a kezünkkel hadonaszni. Viszont minden mas.. Neha a könnyem kicsordul. Es minden masnap olyan vagyok mint egy venasszony. Minden porcikam sajog. Az is komoly eröfeszitesembe kerül, hogy kikeljek az agybol. Es mivel minden nap edzek, egesz heten csak nyögdecselek. Hogy lehet egy embert egy ora alatt igy megnyomoritani? Raadasul szerintem semmi valtozas. Jo, a merleg szerint fogytam 6 kilot meg leesnek a ruhaim de NEM LATOK VALTOZAST. Ja de. Nött a hasamon ket izom. Nem hogy fogynek, de ujabb dolgok nönek rajtam. Szuper.
Azt mondja, itt Eichstättben senki nem lop. A kocsidat is nyitva hagyhatod, nem viszik el. (peeersze) De ha biciklid van.. Az a lenyeg, hogy itt MINDENKI brinyoval jar. Es nem egnek, ha regi, ha nem mountainbike, ha csak egy öreg kemping. Olyan szines csodakat lehet latni az egyetemen, hogy kiallitast lehetne rendezni belölük. Egy-ket egyetemista hihetetlenül kreativ. Mindenhol bicikli bicikli hatan. Viszont arra nagyon kell vigyazni. Meselte a Rudi, hogy egyszer lomtalanitaskor beallt egy sperrmüllös teherauto (ez viszi el a szemetet) a kolim ele es felpakolta az összes biciklit mert azt hitte szemet. hihi
Mindig van ket visszaterö almom. Az egyik az, hogy hullat talalok a koliban. A masik, hogy meglatogat a Kati en meg fözni akarok neki. Erre kitepi a kezemböl a kanalat, hogy nem jol csinalod meg en jobban tudom, bena vagy. Neha ugy szeretnem, hogy itt legyen es megkostolja amit csinaltam. (pl. a mai dödöllemet, nyam nyam. Anya, azt hiszem több volt mint egy kilo az a krumpli.. egesz heten dödöllet fogok enni..)
Tegnap lemegyek a szaraz ruhaimat összeszedni. A mosoda a földszint alatt kettövel. Sehol senki. Sötet. Vibralo neonfeny. Es csak a mosogep kattogo monoton zaja.. Bemegyek a mosokonyhaba. Sehol senki. Lepedöt lepedö utan felrehajtva keresem a ruhaimat.. Egyszer csak hallom, amint leerkezik a lift. Lassu, egyenletes leptek közelednek. Elöször belemfagyott a szusz aztam gyorsan elrejtöztem az agynemük köze.. Epp idöben. A leptek mar a teremben kopognak. Lassan, lelegzetvisszafojtva kilesek. Ket vilagito szem. Huhh.. Ez csak Thierry, a szenegali..
Egy eszrevetel. Egy 40 fös szeminariumon kerdes: Ki olvasta a Varazshegyet. SENKI. Ugyanitt: Kafka Atvaltozasa. Kb. 2 ember. Oke, en sem olvastam el csomo mindent amit kellett volna, meg lehet, hogy mas Kafka volt naluk. De ez egy germanisztika szakon es nem elsöevesek.. Fura. En azt hittem, gimiben kötelezö, ha mas nem hat Kafka. Nem az, hogy a Varazshegy annyira alap, de hogy 40 emberböl csak en olvastam, Nemetorszagban, az azert szamomra megdöbbentö.
Szoval a dödölle :)
2007.11.22. 19:17 Lencse
6 komment
A bejegyzés trackback címe:
https://lencse.blog.hu/api/trackback/id/tr10238596
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Karola 2007.11.22. 20:06:24
Én is imádom a Dödöllét, ezért szeretnék most egy receptet a blogra befűzni:
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 20 dkg búzadara, 25 dkg vöröshagyma, 2-3 dl zsír, só ízlés szerint, a sűrítéshez liszt ( hogy levegye a burgonya levét).
Elkészítés: a meghámozott burgonyát lereszeljük, és sós vízben felforraljuk. Beleszórjuk a búzadarát, és pépesre fűzzük. Összedolgozzuk a liszttel, majd hűlni hagyjuk. Eközben apróra vágjuk a hagymát, és zsírban átfuttatjuk. Összeszaggatjuk a hagymát a masszával, és sütőben pirosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 20 dkg búzadara, 25 dkg vöröshagyma, 2-3 dl zsír, só ízlés szerint, a sűrítéshez liszt ( hogy levegye a burgonya levét).
Elkészítés: a meghámozott burgonyát lereszeljük, és sós vízben felforraljuk. Beleszórjuk a búzadarát, és pépesre fűzzük. Összedolgozzuk a liszttel, majd hűlni hagyjuk. Eközben apróra vágjuk a hagymát, és zsírban átfuttatjuk. Összeszaggatjuk a hagymát a masszával, és sütőben pirosra sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Irén 2007.11.22. 20:17:27
Még a nagyimtól tanultam, bár hasonló mint az első recept, mégis nüanszokban eltérő, és pont ettől függ a dödölle milyensége. Becsapós étel. Látszatra a világ legegyszerűbb receptje, mégis, sokkal jobban be lehet vele fürödni mint egy csomboros káposztás töltött oldalassal,
Dödölle
Hozzávalók:
krumpli,
liszt,
zsír vagy olaj,
vöröshagyma,
só
Elkészítées: A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben - ami éppen ellepi -, megfõzzük. Ha megfõtt, a vizet rajta hagyva összetörjük a krumplit és lisztet keverünk hozzá, hogy jó kemény masszát kapjunk. Ezt kevergetve még tovább fõzzük. (Nagyon nehéz kevergetni, jó izomerõsítõ.) Olajban vagy zsírban a karikákra vágott hagymát megpároljuk. Olajos vagy zsíros kanállal kiszaggatjuk a krumplit, amelyre a hagymát rátesszük. Lehet még tejföllel gazdagítani, meg is lehet pirítani.
Megjegyzés:
Ehetjük köretként is. (Pl. szarvaspörkölt dödöllével)
Dödölle
Hozzávalók:
krumpli,
liszt,
zsír vagy olaj,
vöröshagyma,
só
Elkészítées: A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben - ami éppen ellepi -, megfõzzük. Ha megfõtt, a vizet rajta hagyva összetörjük a krumplit és lisztet keverünk hozzá, hogy jó kemény masszát kapjunk. Ezt kevergetve még tovább fõzzük. (Nagyon nehéz kevergetni, jó izomerõsítõ.) Olajban vagy zsírban a karikákra vágott hagymát megpároljuk. Olajos vagy zsíros kanállal kiszaggatjuk a krumplit, amelyre a hagymát rátesszük. Lehet még tejföllel gazdagítani, meg is lehet pirítani.
Megjegyzés:
Ehetjük köretként is. (Pl. szarvaspörkölt dödöllével)
Peti 2007.11.23. 01:14:43
Amióta ismerlek le akarsz fogyni... Értsd már meg hogy neked nem áll jól ha nagyon vékony vagy. Mások a génjeid. Ilyennek születtél. Tessék beletörődni, és élvezni az életet.
Langbein Gusztáv 2007.11.23. 20:51:21
Sólet tojással
Hozzávalók (6 személyre):
40 dkg tarka (fürj) szárazbab, 1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb, 25 dkg füstölt libahús, 3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.
A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.
Hozzávalók (6 személyre):
40 dkg tarka (fürj) szárazbab, 1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb, 25 dkg füstölt libahús, 3 púpozott kanál liszt, 20 dkg gersli, 6 tojás, 2 nagy vöröshagyma, 1 nagy kanál libazsír.
A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet. Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat vagy kuglit is (lásd lejjebb). Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.) A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.
Hans Regenkurt 2007.11.25. 19:05:14
Safranreis mit Pfeffersoße und Gemüse
Für 4 Personen. Zubereitung: 50 Min. + Kochzeit: ca. 50 Min.
* 1 Zwiebel, gewürfelt
* 2 EL Olivenöl
* 250 g Langkorn-Vollkornreis
* 0,1 g gemahlener Safran
* ca. 650 ml Gemüsebrühe
* 1 Bund Sellerie
* 2 Stangen Lauch
* Kräutersalz
* frischer Pfeffer
Pfeffersoße
* 1 EL Pfefferkörner
* 2 EL Butter
* 1 Zwiebel, gewürfelt
* 125 ml trockener Weißwein
* 150 g Sahne
* Salz
1 Zwiebel im heißen Öl glasig dünsten. Reis und Safran kurz mitbraten. Mit 500 ml Brühe ablöschen. 30 Minuten garen.
2 Sellerie in Stücke, Lauch in Ringe schneiden. Sellerie 5 Minuten in 150 ml Brühe kochen. Lauch zugeben. Weitere 5 Minuten garen. Salzen und pfeffern. Gemüse abtropfen lassen, Sud auffangen. Gemüse im Topf warm halten.
3 Pfeffersoße: Pfeffer zerstoßen. Butter im Topf aufschäumen. Pfeffer und Zwiebel darin dünsten. Wein angießen. Etwas einköcheln lassen. Mit dem Sud auffüllen. Einköcheln lassen. Sahne zugeben. Soße bis zur gewünschten Konsistenz köcheln. Salzen und pürieren.
4 Reis mit dem Gemüse auf Tellern anrichten. Pfeffersoße dazu reichen.
Für 4 Personen. Zubereitung: 50 Min. + Kochzeit: ca. 50 Min.
* 1 Zwiebel, gewürfelt
* 2 EL Olivenöl
* 250 g Langkorn-Vollkornreis
* 0,1 g gemahlener Safran
* ca. 650 ml Gemüsebrühe
* 1 Bund Sellerie
* 2 Stangen Lauch
* Kräutersalz
* frischer Pfeffer
Pfeffersoße
* 1 EL Pfefferkörner
* 2 EL Butter
* 1 Zwiebel, gewürfelt
* 125 ml trockener Weißwein
* 150 g Sahne
* Salz
1 Zwiebel im heißen Öl glasig dünsten. Reis und Safran kurz mitbraten. Mit 500 ml Brühe ablöschen. 30 Minuten garen.
2 Sellerie in Stücke, Lauch in Ringe schneiden. Sellerie 5 Minuten in 150 ml Brühe kochen. Lauch zugeben. Weitere 5 Minuten garen. Salzen und pfeffern. Gemüse abtropfen lassen, Sud auffangen. Gemüse im Topf warm halten.
3 Pfeffersoße: Pfeffer zerstoßen. Butter im Topf aufschäumen. Pfeffer und Zwiebel darin dünsten. Wein angießen. Etwas einköcheln lassen. Mit dem Sud auffüllen. Einköcheln lassen. Sahne zugeben. Soße bis zur gewünschten Konsistenz köcheln. Salzen und pürieren.
4 Reis mit dem Gemüse auf Tellern anrichten. Pfeffersoße dazu reichen.
Voltaire 2007.11.26. 01:26:51
Az asszony olyan, mint a szélkakas, csak akkor állapodik meg, ha már megrozsdásodott.